Paraskartta-palvelu

Paraskarttapalvelu

Paraskartta.fi on kaikille avoin, Karttakeskus Oy:n ylläpitämä karttojen web-tilauspalvelu. Palvelusta voit kätevästi tilata:

 1. Painetun kartan (Karttakeskuksen omista valikoimista | Yhteistyökumppaneiden valikoimista, esim. Maanmittauslaitoksen maastokartat ja Liikenneviraston merikartat)
 2. Karttatulosteen (Omalla täysin vapaalla rajauksella ja materiaalivalinnalla | Valittavana useita karttatyyppejä ja mittakaavoja | Kartalle voi tehdä omia piirroksia ja merkintöjä | Veden- ja kulutuksenkestävillä materiaaleilla ja musteilla| Voidaan toimittaa myös seinätauluna)
 3. Karttatulostevihkon (Kuten yllä, mutta materiaalina paperi)
 4. Veneilijän oman kestokarttavihkon (Vedenkestävä meri- tai sisävesikarttavihko tai näiden yhdistelmä | Oma täysin vapaa sivuvalikoimalla | Vihkoon voi valita sivuja useista eri karttasarjoista)

Karttoja on saatavilla koko Suomen alueelta. Karttojen tilaaminen on helppoa: palvelu ohjaa ja opastaa vaiheittain oikean kartan valinnassa ja tilaamisessa!

SIIRRY TÄSTÄ PARASKARTTA-PALVELUUN
Luethan kuitenkin ensin huolellisesti Palvelun käyttöohjeet (alla). Käyttöohjeiden tärkein osio on opastusvideo, jonka katsomista suosittelemme lämpimästi etenkin, jos käytät Paraskartta-palvelua ensimmäistä kertaa. Ohjeisiin perehtymisen jälkeen SIIRRY TÄSTÄ PARASKARTALLE

Palvelun käyttöohjeet opastusvideona   Lisätietoja▼

Tutustu aivan aluksi oheiseen Paraskartan opastusvideoon. Suosittelemme sen katsomista ensimmäistä kertaa tilaavalle ja muistin virkistykseksi tottuneemmille. Opastusvideolla näytetään Paraskartta-palvelun perustoiminnot, kun karttatuloste tilataan omalla rajauksella ja materiaalivalinnalla. Videon katsomalla saat nopeasti kokonaiskuvan Paraskartta-palvelun toiminnoista ja mahdollisuuksista.

Huom! Katso video korkealla laadulla, jotta karttakäyttöliittymän yksityiskohdat tulisivat parhaiten esiin.

 • Valitse Asetukset-kohdasta katselulaaduksi 720p, 1080p (tai jopa 1440p nopeilla yhteyksillä).
 • Katso video koko näytön alueella (paina Koko näyttö -painiketta).

Opastusvideon aihepiirit

Alla olevia videon "sisällysluettelon" linkkejä klikkaamalla voit hypätä videon aikajanalla suoraan kyseiseen aihepiiriin. Klikkaamalla linkkiä avaat uuden selainikkunan ja siirryt YouTube-videopalveluun. Muista tällöin tehdä videon katselulaatuvalinta uudelleen (ks. ohje yllä). Löydät sisällysluettelon myös YouTubesta opastusvideon lisätietokentästä, jossa aihepiirilinkkejä klikkaamalla katselulaatuvalinta pysyy voimassa.

Huom! Paraskartta-palvelua ei voi käyttää iPadilla. Paraskartta vaatii toimiakseen Flash-lisäosan selaimeen. Flash ei välttämättä toimi kaikissa laitteissa.

Kestokartta 50 x 50 cm vapaalla aluevalinnalla   Pysyvä erikoishinta!   Lisätietoja▼

Edullinen Kestokartta haluamaltasi alueelta Suomesta

 • Vettä, pakkasta, kulutusta, taittelua ja rypistämistä kestävä, repeämätön tulostusmateriaali!
 • Kartan koko: 50 x 50 cm (koko tulosteen mitat 2 cm reunukset mukaan lukien 54 x 54 cm)
 • Kartta kattaa 10 x 10 km alueen
 • Kartta-aineisto: maastokartta 1:20 000 (Maanmittauslaitoksen maastotietoaineistosta)
 • Kartassa mukana kiinteistörajat ja syvyyskäyrät (JOS syvyyskäyriä on rajatulta alueelta saatavilla)
 • Voit lisätä kartalle myös omia kohteita (symboleita/viivaa/alueita/tekstiä)
 • Hinta: 19,90 € / kpl
 • Tilaukseen lisätään toimituskulut 4,90 €.
 • Toimitusaika: noin 10–14 arkipäivää tilauksesta

Siirry tästä tekemään tilaus

Tilaus tehdään Karttakeskuksen Paraskartta-palvelussa. Seuraa sivulla annettuja ohjeita.

Valmiiksi kehystetty karttataulu valitsemaltasi alueelta lahjaksi tai omaksi   Lisätietoja▼

Tilaa tästä edullinen, kauniisti kehystetty taulu itsellesi kotiin tai mökille, tai anna lahjana!

Maasto- ja veneilykartta-aiheisia sisustustyynyjä ja keittiöpyyhkeitä   Uutuus!   Lisätietoja▼

Karttakeskuksen valikoimasta löytyy tuotteita myös kodin sisustukseen. Tilaa tästä haluamallasi rajauksella maasto- ja veneilykartta-aiheisia sisustustyynyjä ja keittiöpyyhkeitä.

Tilattujen karttojen toimitusajat   Lisätietoja▼
Karttatulosteiden ja monisivuisten karttatulostevihkojen toimitusajat ovat pidempiä kuin valmiiden painettujen tuotteiden toimitusajat. Tulostetilausten toimitusaika on keskimäärin 3–5 arkipäivää, kuitenkin maksimissaan 10 arkipäivää tilauksesta. Jos tulosteella on erityinen kiire, pyrimme järjestämään sen tilausjonon kärkeen tai toimitettavaksi siten, että sen voi noutaa Helsingistä Pitäjänmäen toimipisteestämme (Atomitie 2). Toivomuksen pikatoimituksesta voi esittää tilauksen Lisätietoja-kohdassa. Karttatulosteet toimitetaan postitse pahviputkessa. Karttavihkot toimitetaan postitse kirjekuoressa. Tulostetaulut tulevat rahtilähetyksenä tai lähetillä, toimitusaika on enintään 14 arkipäivää. Lisätietoja: myynti(at)karttakeskus.fi
Tuotteiden palautukset   Lisätietoja▼
Karttatulosteet ja karttavihkot valmistetaan tilaustyönä, joten niillä ei ole kuluttajansuojalain mukaan palautusoikeutta. Palautus-/vaihto-oikeus koskee aineisto- tai materiaalivirheitä. Paraskartta-palvelu pyytää karttarajausta tehtäessä tilaajaa tarkistamaan aluerajauksen ennen varsinaisen tilauksen tekoa (tilauksen siirtämistä ostoskoriin). Rajauksen tarkistamisessa tulee noudattaa ohjeita ja olla huolellinen, sillä tilaajan suorittama ja hyväksymä väärä aluerajaus ei oikeuta toimitetun karttatulosteen palautukseen!
Tietoa karttatyypeistä   Lisätietoja▼

Autoilijan tiekartta 1:800 000
Autoilijan tiekartta-aineisto sopii yleisempään reitinsuunnitteluun. Tiestö on jaettu 12:een eri tieluokkaan. Päällystetyt ja päällystämättömät tieosuudet erottuvat kartassa omilla väreillään selkeästi toisistaan. Valta-, seutu- ja kantateiden tienumerot (kolminumeroiset tienumerot) on kuvattu samoilla väreillä, millä ne esitetään myös luonnossa tienvarsien kylteissä. Autoilijan tiekartan perusmittakaava tulosteissa on 1:800 000, josta voidaan valmistaa myös suurennos mittakaavaan 1:400 000.

GT tiekartta 1:200 000
GT Tiekartta-aineisto sisältää kaikki ajoneuvolla ajettavat ajokelpoiset tiet päällystetietoineen. Tieluokitus, joka perustuu sekä hallinnolliseen että teiden leveyteen on kuvattu selkeästi eri väreillä. Tienumerot (nelinumeroiset tiet näkyvät) on esitetty kartalla samoin värein kuin ovat Tiehallinnon tiekylteissä. Aineistossa on kuvattu alueellisesti runsaasti myös luonto- ja matkailutietoutta. Kartan laaja nimistötietous ja -luokitus erottuu toisistaan eri värien, tekstikoon ja -tyylien avulla. Huom. painettujen GT karttojen mittakaava on nykyään 1:250 000. Karttatulosteissa käytämme mittakaavaa 1:200 000 (sekä suurennosta 1:100 000).

Maastokartta 1:20 000
Maastokartta 1:20 000 on tarkin maastoa kuvaava karttatyyppi joka kuvaa maaston muodot ja ihmisen käden jäljen luonnossa. Kartoilla näkyvät tiet, rakennukset, vesistöt, pellot, maaston kuviot ja korkeussuhteet. Maastokarttatulosteaineisto 1:20 000 kattaa koko Suomen alueen. Maastokartta-aineisto on päivitetty 2015, kiinteistörajat 2015, Liikenneviraston aineisto 2012. Huom! Maastokarttatulosteaineistot kattavat ainoastaan Suomen rajojen sisäpuolella olevan alueen, eli tilatessasi kartan, joka ulottuu myös naapurimaiden (Ruotsi, Norja, Venäjä) alueelle, on karttapinta tyhjä näiden alueiden osalta.

Maastokartta 1:50 000
Maastokartta 1:50 000 on yleismaastokartta, joka kuvaa maastoa yleisemmin kuin peruskartta. Maastokartassa näkyvät asutus, talot, tiet, pellot, vedet, hakkuuaukeat, suot, avokalliot ja korkeussuhteet. Tiestö on päivitetty 2014, muu aineisto on vuodelta 2006. Maastokarttatulosteaineisto 1:50 000 kattaa koko maan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Huom! Maastokarttatulosteaineistot kattavat ainoastaan Suomen rajojen sisäpuolella olevan alueen, eli tilatessasi kartan, joka ulottuu myös naapurimaiden (Ruotsi, Norja, Venäjä) alueelle, on karttapinta tyhjä näiden alueiden osalta.

Osoitekartta 1:15 000
Kartalla esitetään kaikki ajokelpoiset tiet ja kadut nimineen, osoitenumeroita, tärkeimmät rakennukset, maankäyttö, vesistö sekä paikannimistö.

Veneilykartta 1:50 000
Veneilykartan avulla voit navigoida kätevästi pienveneellä. Väylien ja viittojen sijainnit, vedenalaiset karit ja johdot sekä syvyystiedot löytyvät tältä kartalta. Kun valitset materiaaliksi muovisen KESTOkartan, saat veneeseesi veden- ja kulutuksenkestävän kartan. Veneilykarttatulosteet pohjautuvat Liikenneviraston kartta-aineistoon. Huom! Aineiston ajantasaisuus 27.6.2007. Voit tarkistaa veneilykartan sisällön rajauksesi alueelta omien kohteiden lisäysvaiheessa suurentamalla kartan 1:1 tasolle.

Tulosteen koko   Lisätietoja▼
Voit valita haluamasi tulosteen koon 1) pudotusvalikosta 2) syöttämällä kenttiin haluamasi mitat 3) venyttämällä tulosterajausta sen reunoista/kulmista (valkoisista neliöistä). Huomioithan, että karttatulosteessa on aina marginaalit, joten tulosteen fyysinen koko on aina kartaksi rajattua aluetta suurempi (leveys ja korkeus on 4 cm suurempi). Karttatulosteessa on 2 cm:n valkoiset reunat, joissa näkyvät kulmakoordinaatit ja mittakaavajana. Esimerkiksi A3-vaakatuloste: kartta-alueen koko on 42 cm x 29,7 cm, jolloin karttatulosteen todellinen koko on 46 cm x 33,7 cm.
Mittakaava   Lisätietoja▼
Kartta-aineistoilla on suositellut mittakaavat, joita käytetään esimerkiksi painetuissa kartoissa. Karttojen kuvaustekniikka (karttojen ulkoasu) on valmistettu tätä mittakaavaa ajatellen. Maastokartan oletusmittakaava on 1:20 000. Jos valitset maastokartalla mittakaavaksi esim. 1:10 000, tarkoittaa se sitä, että kartta suurennetaan tähän mittakaavaan alkuperäisestä mittakaavasta. Kartan tietomäärä ei lisäänny (esim. teitä tai paikannimiä ei tule lisää), vaan kartan sisältö suurennetaan ja se on siten selkeämpilukuinen. Suosittelemme tämänkaltaisia suurennoksia tehtäväksi esim. silloin, jos kartta on esillä seinällä.

Muistathan: jos kartan mittakaava on 1:20 000, vastaa 1 cm kartalla 200 metriä maastossa. Jos mittakaava on 1:200 000, vastaa 1 cm kartalla 2 kilometriä maastossa.

Koordinaattiruudusto   Lisätietoja▼
Tulosteen koon valinnan yhteydessä voit samalla valita tulosteelle tulevan koordinaattiruuduston. Oletusarvona koordinaattiruudustoa ei tulosteta, muut vaihtoehdot ovat:

 • ETRS-TM35FIN (EUREF-FIN), tasokoordinaatisto
 • LL-WGS84, maantieteellinen koordinaatisto
 • ETRS-TM35FIN (EUREF-FIN) + LL-WGS84
 • YKJ, yhtenäiskoordinaatisto
 • YKJ + LL-WGS84

Yleiskäyttöisissä kotimaisissa kartoissa siirryttiin 2005 alkaen käyttämään kansainväliseen UTM-karttaprojektioon ja eurooppalaiseen ETRS89-järjestelmään perustuvaa EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmää sekä ETRS-TM35FIN-projektiota ja tasokoordinaatistoa. ETRS-TM35FIN (EUREF-FIN) -ruuduston koordinaattilukemat ovat tasokoordinaatteja.

LL-WGS84-ruuduston koordinaattilukemat esitetään kartalla maantieteellisinä koordinaatteina: asteina ja minuutteina. GPS-laitteiden WGS84-järjestelmä on käytännössä lähes yhtenevä EUREF-FIN:iin ja ETRS-TM35FIN:iin, eron ollessa noin yhden metrin luokkaa.
Aiemmin käytössä ollut suomalainen YKJ-koordinaatisto on tasokoordinaatisto. YKJ-koordinaattien ja ETRS-TM35FIN (EUREF-FIN) -koordinaattien ero on sijainnista riippuen merkittävä.

Lisävalinnat karttapohjan päälle   Lisätietoja▼
Voit valita kartalle lisäoptioita kuten kiinteistörajat, syvyyskäyrät, valtion vesialueet, matkailutietoa tai postinumeroalueet. Valittavissa olevat optiot vaihtelevat karttatyypeittäin. Huom! Maksullisia lisäoptioita ei teknisistä syistä johtuen voida esittää Paraskartan karttadatojen esikatselunäkymissä. Teemat ovat kuitenkin mukana lopullisessa karttatulosteessa, jos valitulla alueella on valittua teemaa.

Huomioi, että Liikenneviraston syvyystiedot merialueille ja suurille sisävesille ovat muuttuneet maksullisiksi eivätkä ne enää sisälly automaattisesti maastokartoille. Syvyystiedot sekä väylät ja viitoituksen voit lisätä kartalle valitsemalla ao. lisävalinnan. Syvyyskäyrät tulevat lisävalinnan myötä tulosteelle, jos rajatun kartan alueelta niitä on saatavilla. Valinnan tekeminen ei itsessään takaa tätä seikkaa. Tilaaja voi pyytää Karttakeskusta tarkistamaan syvyyskäyrien saatavuuden ennen kartan tulostamista ja lähettämistä. Maininta asiasta tehdään tilauksen Lisätietoja-kenttään.

Postinumeroista: Autoilijan tiekartalla postinumeron tarkkuus on vain kolme numeroa. Silti esimerkiksi kaupunkien keskusta-alueet tulevat täyteen postinumeroalueita. Suosittelemme esim. 2x-suurennosta, jos tuloste valitaan postinumeroilla taajama-alueelta. Postinumeroalueiden tarkkuudet:

 • Autoilijan tiekartta: 3 numeron tarkkuudella
 • Osoitekartta: 5 numeron tarkkuudella
 • GT Tiekartta: 5 numeron tarkkuudella haja-asutusalueilta. Kaupunkien keskustoista suositellaan osoitekartan käyttöä postinumerokartan pohjakarttana johtuen taajamien postinumeroalueiden pienuudesta, mikä aiheuttaa suurimittakaavaisen kartan postinumeroiden asettumista päällekkäin (ks. kuva alla).

Omat kohteet   Lisätietoja▼
Palvelun "Lisää kohteita" -vaiheessa voit halutessasi lisätä valitsemallesi ja rajaamallesi kartalle omia pisteitä, nimiä sekä viivaa.

Kohteen lisäät napauttamalla haluamasi kohdetyypin painiketta ja piirtämällä kohteen kartalle. Kohteet voit nimetä ja halutessasi voit muuttaa niiden ominaisuuksia, kuten väriä ja symbolia. Voit siirtää luomiasi pisteitä hiirellä vetämällä ja muokata viivaa tai aluerajausta tartuntapisteistä.

Kohteiden koot suhteutetaan aina kyseiseen mittakaavaan ja karttatyyppiin. Omien kohteiden lisääminen ei vaikuta kartan hintaan.

Tulostettavien tuotteiden materiaalit   Lisätietoja▼

Tulosteen voi saada muoville, paperille tai levylle tehtynä ja tauluksi tai magneettitauluksi jälkikäsiteltynä. Tulosteen materiaali valitaan tilauksen viimeisessä vaiheessa.

 • Muovi (taipuisa Kestokartta-materiaali) on sään- ja repäisynkestävää ja sitä voi taitella ja rutistaa voimakkaastikin materiaalin vahingoittumatta. Materiaali soveltuu hyvin myös seinäkartaksi kosteisiin olosuhteisiin esim. mökeille ja metsästyskämpille.
 • Paperi on tukevaa, kiiltäväpintaista paperia.
 • Levytuloste on ohutta kapalevyä, johon voi kiinnittää esim. nuppineuloja.
 • Taulu on 10 mm vahvuista kapalevyä matta-alumiinikehyksin, pinta on mattalaminoitu.
 • Magneettitaulu on kuten taulu (ks. yllä), mutta lisäksi pohja on magneettitarttuva.

Tulostevihkon materiaalina on kuitenkin aina paperi.

Veneilijän oma kestokarttavihko on tehty veden- ja repäisynkestävälle muovimateriaalille (jäykkä Kestokartta-materiaali). Materiaalia voi taivuttaa, mutta jos sivun taittaa, jää taitoksesta materiaaliin jälki.

Huomaa: Mikään edellä mainituista tulostusmateriaaleista ei kestä liuottimia. Materiaalille VOI piirtää esim. spriiliukoisella tussilla, MUTTA merkintää ei tule yrittää pyyhkiä pois liuotinpohjaisella aineella. Kartan voi kuitenkin saada erikoiskäsiteltynä, jolloin se kestää myös liuottimet ja mahdollistaa mm. poispyyhittävät spriitussimerkinnät. Erikoiskäsittelyn hinnoittelu on tapauskohtainen, pyydä tarjous osoitteesta: myynti (at) karttakeskus.fi

Kestokarttatuloste todellakin kestää! Katso mitä materiaalille kävi, kun ajoimme panssarivaunulla sen yli.

Karttavihkon sivumäärä, koko ja muoto   Lisätietoja▼
Voit valita vihkon sivumäärän ja arkkikoon pudotusvalikosta. Vihkon sivussa on 2 cm:n valkoiset reunat, joissa näkyvät kulmakoordinaatit ja mittakaavajana. Vihkon sivut ovat kaksipuoleisia. Alle 10 sivua sisältävät vihkot toimitetaan nidottuina, muut kierreselkäisinä (ns. wire-o-sidos).
Veneilijän oma kestokarttavihko   Lisätietoja▼
Asiakaspalvelu   Lisätietoja▼
Palvelemme sähköpostitse, lähetä viesti osoitteeseen: myynti (at) karttakeskus.fi
Palautetta Paraskartta-palvelusta   Lisätietoja▼
Kehitämme Paraskartta-palvelua jatkuvasti entistä käyttäjäystävällisemmäksi. Luomme uusia tapoja omien karttojen räätälöintiin ja kartta-aineistojen hyödyntämiseen ja lisäämme palveluun uusia aineistoja. Tässä työssä Sinun kommenttisi ovat ensiarvoisen tärkeitä! Kerro toiveistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen: myynti (at) karttakeskus.fi
Tilaa myymälästä | Jälleenmyyjät   Lisätietoja▼

Halutessasi voit tilata Paraskartta-palvelussa saatavilla olevia tuotteita myös näiden jälleenmyyjien myymälöistä:

 • Jokiseudun kirjapiste, Kirkkokatu 5 Haapajärvi, Puh 044-9754 665
 • Kainuun Kirja- ja Paperikauppa Ky, Puolangantie 12, 88300 Paltamo, Puh. (08) 871 025
 • Kirja- ja lahjaliike Sininen Ajatus, Kaavintie 5, 73600 Kaavi, 0407271603
 • Kotkan Kirja-Info Ay, Ruotsinsalmenkatu 12, 48101 Kotka, Puh. +3585214770
 • Nokian Kirja Ky, Härkitie 12, 37101 Nokia, Puh. +35833410735
 • Pieksän Kirja Ky, PL 116/Keskuskatu 6-10 L5, 76101 Pieksämäki, Puh. +35815487986
 • RaamiDaamit Oy, Eteläkatu 14, 13100 Hämeenlinna, Puh. 0405573828
 • Tmi Art & Design Salme Kauppi, Kuninkaankatu 40b, 26100 Rauma, Puh. 040-5046609
 • Satakirja, Keskuskatu 40 Kankaanpää, Puh. 0400 600 640
 • Suonenjoen Kirjakauppa Ky, Iisvedentie 3, 77600 Suonenjoki, Puh. +35817511553
 • Turun Kansallinen kirjakauppa, Linnankatu 16, 20101 Turku, Puh. 0400 622086
 • Viitasaaren Kirjakauppa Ay, Porthanintie 2, 44500 Viitasaari, +35814571046
 • Virrat-Kirja Ky, Virtaintie 35, 34800 Virrat, Puh. +35834754165